Doi pacienţi orbi şi-au revăzut familiile, în urma implanturilor revoluţionare de ochi bionici. Astfel de operaţii readuc speranţa în viaţa celor care suferă de boli ce le afectează retina.
Această operaţie experimenrală îşi propune să îi ajute pe cei care suferă de retinopatie pigmentară, un grup de boli genetice de ochi, care afectează retina şi duce la pierderea progresivă a vederii în decursul anilor. În majoritatea cazurilor se ajunge la orbire.
Tehnologia constă în montarea unei camere mici şi a unui transmiţător, monatate într-o pereche de ochelari. Este transmis astfel un semnal wireless către un receptor electronic foarte subţire, care este implantat în ochi şi ataşat de retină.
Electrozii stimulează nervii retinei care au mai rămas, premiţând semanului să treacă de-a lungul nervului optic şi să ajungă la creier. În creier sunt percepute tipare de lumină şi pete negre, ceea ce le conferă pacienţilor un nivel de bază al vederii, devenind mai mobili şi independenţi.
Cercetătorii americani încearcă acum să reducă mărimea camerei video, pentru a putea fi implantată în globul ocular. Ei apreciază că aparatele de mărimea unui bob de mazăre vor fi date în folosinţă în 3-5 ani.
"Este o veste foarte bună că astfel de dispozitive au fost create. Totuşi, oamenii nu trebuie să creadă că astfel de operaţii vor deveni o rutină pentru a reda vederea orbilor. Mai este enorm de mult de învăţat", a declarat profesorul John Marshal de la spitalul St Thomas din Londra.