România este percepută de locuitorii săi drept cea mai coruptă ţară dintre cele 27 de membre ale UE şi apare drept a patra cea mai coruptă din Europa, în raportul anual privind corupţia, publicat ieri, la Berlin, de Transparency International (TI).
În 'Barometrul corupţiei globale 2007', 33 la sută dintre românii chestionaţi se plâng că au oferit mită în cursul anului 2007, pentru diferite servicii de care ar fi trebuit să beneficieze gratuit. În nicio altă ţară din UE nu s-a înregistrat un procentaj atât de mare, depăşit numai de cel consemnat în Albania, Macedonia şi Kosovo (din Europa) sau de Pakistan, Filipine şi Nigeria (din totalul de 60 de state ce au făcut obiectul studiului TI). Mai grav este că mai mulţi români se plâng că au dat şpagă în 2007 decât în 2006 (20%), în 2005 (22%) şi în 2004 (25%).
Procentul de anul acesta (33%) plasează România la numai nouă puncte sub media africanilor (42%) care declară că au fost nevoiţi să dea mită pentru a obţine un loc de muncă. Singura veste bună ar putea fi aceea că, totuşi, românii sunt departe de ţările fruntaşe în privinţa corupţiei din sistemul judiciar.
De pildă, nu mai puţin de 96% dintre pakistanezi se plâng că au dat mită când au avut treabă la tribunale, în timp ce în Rusia circa 210 milioane euro pe an sunt vărsate drept 'comisioane' către magistraţi. La nivel global, instituţiile percepute drept cele mai corupte sunt, în ordine descrescătoare: partidele politice, organismele legislative, poliţia, mediul de afaceri, sistemul judiciar, autorităţile fiscale, mass media etc. Cel mai puţin corupte sunt ONG-urile, urmate de instituţiile religioase şi forţele armate.