Relaţiile care se înfiripează pe Internet se bazează pe o imagine care, de cele mai multe ori, nu corespunde realităţii
Unii spun că sunt bizare, alţii le consideră un lucru firesc. Cu toate acestea, întâlnirile înfiripate pe Internet câştigă tot mai mult teren. Însă psihologii sunt de părere că aceste relaţii nu sunt durabile, pentru că ele se bazează pe o imagine care, de cele mai multe ori, nu are corespondenţă în realitate.
Toate relaţiile "on-line" urmează un scenariu tipic, susţin specialiştii. În primul rând, dezvoltarea unei anumite intimităţi emoţionale poate dura câteva luni bune. După aceea, ambii parteneri încearcă să regăsească unul în celălalt un prieten devotat, dispus să-i împărtăşească sentimentele. Fiecare îşi face o autocaracterizare, mai mult sau mai puţin reală.
Relaţia avansează în momentul în care textele trimise pe e-mail sau messenger sunt însoţite de cadouri virtuale: flori, săruturi, poze animate. Ce inimă înclinată spre romantism poate să reziste în faţa acestora? Dacă simţiţi "fluturaşi" în stomac şi o transpiraţie în palma cu care manevraţi mouse-ul în căutarea unor noi mesaje, diagnosticul este clar: v-aţi îndrăgostit.
O dragoste care este sortită eşecului, avertizează psihologii. "Relaţiile care iau naştere pe Internet nu sunt durabile, deoarece ele se bazează pe o imagine care, de cele mai multe ori, nu corespunde realităţii", ne-a spus psihologul Andrei Chiriac, de la Spitalul de Psihiatrie "Dr. Constantin Gorgoş" din Capitală.
Ascunşi în spatele calculatorului
Conversaţia purtată pe Internet reprezintă o modalitate de contact fizic minim cu celălalt, potrivit specialistului. "Ascuns în spatele unui computer, te poţi juca, îţi poţi manipula imaginea cum vrei, o poţi ajusta după bunul plac. Însă problema care se ridică este aceea a încrederii în propria persoană. De obicei, persoanele care îşi caută «jumătatea» pe Internet nu au încredere în ele, preferând conversaţia online în detrimentul relaţionării directe cu un posibil partener", ne-a spus Andrei Chiriac.
În opinia sa, oamenii care vor să-şi «agaţe» partenerii în acest mod pun în joc anumite imagini care sunt false şi care nu îi reprezintă. De aceea, ei nu interacţionează cu adevărat. Acest lucru se observă atunci când cei doi se întâlnesc. "Două persoane care au schimbat mesaje online şi care ajung să se şi întâlnească nu pot avea decât o simplă aventură, deoarece o dată ce încep să îşi descopere viciile, cei doi parteneri se distanţează unul faţă de celălalt. Nu mai există nimic care să îi lege", a explicat Andrei Chiriac.
Aventura online periclitează căsnicia
Există şi persoane care aleg să rămână la stadiul "întâlnirilor electronice" deoarece consideră că se află la adăpost de o posibilă suferinţă sentimentală. "Este o modalitate de a te proteja împotriva decepţiilor, însă nu trebuie să devină un obicei", susţine psihologul.
Potrivit acestuia, problema se schimbă dacă aceia care navighează pe net în căutarea unor posibili parteneri sunt căsătoriţi. "Este vorba de persoane nemulţumite în căsnicie şi care nu-şi pot rezolva problemele în interiorul cuplului. Acestea sunt firi slabe, care se victimizează. În realitate, aceste persoane caută o relaţie de scurtă durată. Şi Internetul este cel care le-o poate oferi. Uneori însă, aventurile respective pot periclita căsnicia", a mai spus psihologul.
cei care cauta si isi gasesc ''jumatatea'' pe internet pur si simplu doresc sa aiba o aventura, cauta aventura.
nu sunt firi slabe asa cum spune dl doctor ci pur si simplu sunt persoane curioase si dornice de noi experiente
acum, vorba aia, ai noroc sau nu...esti asa cum te-a lasat Dumnezeu!
:)