Semafoarele nu mai merg, străzile sunt blocate de zăpadă. Salvările nu pot ajunge la bolnavi, mijloacele de transport în comun nu mai respectă nici un orar. Ninsoarea căzută ieri a paralizat Capitala, iar autorităţile au decretat cod roşu.
Reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă au anunţat că nici la urgenţele majore nu se poate ajunge în mai puţin de trei ore. Cum zăpada a acoperit totul, pietonii şi-au luat inima în dinţi şi au circulat ieri toată ziua direct pe carosabil, făcând slalom printre maşini.
Ora 10.00. Este convocat Comandamentul de Deszăpezire al Capitalei. Din jeep-uri luxoase coboară rând pe rând reprezentanţii autorităţilor locale şi cei ai firmelor de deszăpezire. Nici unul nu are cizme, toţi sunt încălţaţi cu pantofi eleganţi. Ora 11.00. După discuţii de o oră, gata şi concluziile.
“Împreună cu Poliţia Rutieră recomandăm posesorilor de autovehicule să nu le folosească decât dacă au nevoie disperată. Am mai decis ca odată cu lăsarea serii să închidem cu ajutorul Poliţiei Comunitare şi al agenţilor de circulaţie principalele bulevarde, pentru a le putea deszăpezi. Deocamdată utilajele specializate nu pot intra pe străzi deoarece sunt blocate de maşini înzăpezite”, a explicat şeful comandamentului, viceprimarul Capitalei, Răzvan Murgeanu.
Firmele de deszăpezire au fost deja amendate
Poliţia a amendat deja mai multe firme de deszăpezire pentru problemele cauzate traficului de pe străzile necurăţate de zăpadă, foto dreapta. Astfel, reprezentanţii Direcţiei Poliţiei Rutiere din IGP au anunţat că au fost sancţionate cu amenzi între 1.700 şi 5.000 de lei 13 firme.
Cele mai multe dintre acestea sunt din Bucureşti, unde au primit astfel de “cadouri” atât ADP-urile de sector, cât şi cele patru firme care deţin contracte de deszăpezire. Trebuie să mai plătească bani pentru prestaţia neconvingătoare firme din Argeş, Vrancea şi Dâmboviţa.
Atenţie, îngheaţă!
Meteorologii anunţă că vine gerul! Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie a emis o avertizare “Cod galben” care anunţă înrăutăţirea vremii în Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei. Astfel, în aceste zone se vor înregistra căderi abundente de zăpadă, iar temperatura va coborî, mai ales noaptea, sub -15 grade. Punctul critic va fi atins la noapte, când aproape jumătate de ţară, inclusiv Bucureştiul, va îngheţa, termometrele urmând să indice temperaturi medii de -17 grade Celsius.
Telverde pentru picioare rupte
Ministerul Sănătăţii le-a solicitat, ieri, autorităţilor sanitare să refacă stocurile de medicamente. De asemenea, specialiştii ministerului recomandă populaţiei să evite deplasările în spaţiile deschise, să consume alimente bogate în proteine şi grăsimi, fructe şi legume şi să evite consumul de alcool.
Vârstnicii sunt sfătuiţi să evite deplasările şi să nu frecventeze locurile aglomerate. Cetăţenii pot suna, zilnic, între orele 9.00 – 18.00, la numărul gratuit 0.800.800.187, pentru a semnala cazuri de urgenţe medicale şi pentru a primi sfaturi de la medici.
Marile bulevarde, blocate
Dintre cele 350 de bulevarde principale, pe 200 se circula ieri foarte prost, foto stânga, potrivit reprezentanţilor Brigăzii de Poliţie Rutieră a Capitalei. Cele mai mari probleme se înregistrau pe arterele din sectoarele 4 şi 5, iar bulevardul cel mai înzăpezit era Iuliu Maniu din sectorul 6.
Intersecţiile erau sufocate de maşini abandonate de şoferi. Semafoarele explodaseră pur şi simplu pe 29 de artere importante, din care cea mai gravă situaţie se înregistra pe Bd. I.C. Brătianu, Dacia, Doamna Ghica, Teiul Doamnei, str. Berzei, Colţei, Piaţa Rosetti, Calea Griviţei, 13 Septembrie.
Patru tramvaie au deraiat
Pentru a face faţă situaţiei deosebite, RATB, foto dreapta, a scos în stradă toate mijloacele de transport în comun de suprafaţă aflate în stare de funcţionare: 1.000 de autobuze, 361 de tramvaie, 224 de troleibuze.
Nu au lipsit evenimentele deosebite, iar cele mai vulnerabile vehicule au fost tramvaiele. Numai până la prânz deraiaseră deja patru tramvaie pe liniile 41, 23, 21 şi 5. Incidentele au dus la blocarea traficului pe intervale cuprinse între 30 şi 60 de minute.
Aeroporturile, închise
Din pricina ninsorii, peste 20 de avioane nu au putut decola ieri de pe aeroporturi, astfel că pistele din Otopeni şi Băneasa au fost închise temporar. În plus, o porţiune din Autostrada Soarelui a fost şi ea blocată, pe fondul căderilor importante de zăpadă care au afectat sud-estul ţării în noaptea de marţi spre miercuri.
Soldaţii, scoşi la zăpadă
La solicitarea Primăriei sectorului 6, ministrul apărării, Teodor Meleşcanu, a dispus ca trei detaşamente ale Regimentului de gardă “Mihai Viteazul”, foto stânga, să intervină pe arterele rutiere din sector încă din jurul orei 15.00.
Aproximativ 100 de militari au acţionat la intersecţia dintre Bulevardele Vasile Milea şi Timişoara, în zona Piaţa Gorjului şi la Piaţa Veteranilor, pentru descongestionarea căilor rutiere. Pentru încărcarea şi degajarea zăpezii au fost puse la dispoziţia autorităţilor sectorului 6 autocamioane şi autogredere ale armatei, ne-a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naţionale, Andreea Dumitru.
Labels: amenda, armata, autoritati, capitala, firme, jandarmeria, paralizata, politia, rutiera, semafoare